Seminar Krisis MURTAD!!!

Pelihara ISLAM!!
Pelihara ISLAM!!

30 Mei 2009 (Sabtu), Dewan Seminar Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Selangor.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Dan Maha Penyayang,

Setinggi-tinggi ucapan TAHNIAH penulis titipkan khas kepada Persatuan Ulama Malaysia (PUM) Cawangan Selangor dengan kerjasama Jabatan Peguam Syarie, Pejabat Peguam Negara dan Masjid SSAAS atas penganjuran seminar ini.

Awwalan,artikel ini ditulis selepas penulis baru sahaja selesai menghadiri seminar tersebut. Banyak input atau maklumat info berkaitan gejala murtad yang berlaku hebat ketika ini yang penulis dapat melalui seminar ini. Walaupun secara dasarnya masih ada lagi wujud beberapa kekeliruan berkaitan sejauh mana penularan isu murtad di Malaysia ketika ini, pada penulis secara peribadi isu murtad di Malaysia ketika ini amat membahayakan. Perkara ini perlu diambil tindakan tegas dan drastik oleh semua pihak bermula dari kerajaan Persekutuan, kerajaan Negeri, Jabatan Agama Negeri, NGOs, Pengamal Undang-undang, Akademia, Institusi Keluarga, Ibubapa, Mahasiswa hingga Individu yang mengucap kalimah Lailahaillallah.

Antara panel pembentang kertas kerja di dalam seminar tersebut ialah :

  1. Ustaz Zamri Mohd Shapik, Pengerusi PUM Caw.Selangor. ( Senario Murtad di Malaysia)
  2. Dr. Ridhuan Tee abdullah, Pensyarah Kanan UPNM. ( Asas Ajaran Buddha Sebagai Perbandingan di M’sia)
  3. Ustaz Hj. Muhammad Abdullah Nicholas Silvester, Pengasas Hidayah Center JIM. ( Kristian Sebagai Perbandingan Agama di M’sia)
  4. Ustaz Muhammad Fitri Abdullah, Pengarah Unit Dakwah DarusSyifaa. (Asas Ajaran Hindu Sebagai Perbandingan Agama di M’sia)
  5. Tuan Mahamad Naser Desa, Timb.Ketua Bahagian Penasihat (Syariah) Jab.Peguam Negara. (Peruntukan Undang-undang & Kesan Perundangan Melibatkan Permohonan P’isytiharan Keluar Agama)
  6. Tuan Hj. Abdul Walid Abu Hassan, Ketua Unit P’bangunan Undang2 Keluarga Islam & Sistem Kehakiman, Jab.Peguam Negara. (Implikasi & Hak-hak Muallaf Mengikut Syara’)
  7. Dr. Mohamed Azam Mohamed Adil, Pensyarah Undang2 UiTM. (Krisis Murtad & Isu-isu Terkini)

Kesimpulan Slot Sesi 1 (Perbandingan Agama di M’sia)

Secara keseluruhannya, Islam merupakan agama yang syumul lagi hebat jika hendak dibandingkan dengan agama lain. Tidak wujud kesamarataan antara Islam dengan agama lain yang boleh merendahkan martabat Islam itu sendiri. Memetik kata Dr.Ridhuan ” Jika dibahaskan antara Islam dengan agama lain atas titik persamaan, sudah pasti Islam akan melebihi atau lebih tinggi kesyumulannya berbanding agama tersebut “. Ini bersesuaian dengan sabda Nabi s.a.w “ Al-Islam Ya’lu wala Yu’la ‘alaih “.

Cinta ISLAM
Cinta ISLAM

 

 

 

 

 

Bangkitlah Umat Muhammad s.a.w!!
Bangkitlah Umat Muhammad s.a.w!!

Kesimpulan Slot Sesi 2 (Murtad Mengikut Undang-undang)

Secara totalnya, dalam sesi ke-2 ini dibentangkan akan angka atau figure tentang kes permohonan murtad yang berlaku di Malaysia pada hari ini. Bukanlah isu utama tentang angka tersebut, tetapi apa yang hendak penulis gazetkan di sini bahawa, wujud permohonan untuk murtad dari kalangan orang Melayu Islam termasuk yang muda atau tua dan golongan muallaf yang tidak dibimbing.

PERHATIAN! Isu permohonan keluar Islam sentiasa berlaku!

Ancaman MURTAD di mana-mana...
Ancaman MURTAD di mana-mana...

 

Mahkamah Syariah dicabar...!!
Mahkamah Syariah dicabar...!!

 

Diman Muslim yang membela???
Diman Muslim yang membela???

Justeru, penulis menggesa semua umat Muhammad s.aw yang mengaku sebagai hamba Allah s.w.t, sama-sama seiring bergerak dalam mempertahankan kedaulatan, kesyumulan, keistimewaan, kesempurnaan ISLAM supaya ia terus hidup subur bagai disirami air embun pagi setiap hari. Usaha ini tidak akan hanya berjaya jika umat Muhammad itu sendiri yang memperlekeh Islam itu.

Nasihat, jangan pandang sebelah mata, memekakkan sebelah telinga dan membutakan hati isu murtad ini, kerana tidak bertindak hari ini, pasti ISLAM di Malaysia akan datang akan perlahan-lahan membongkok menyusuri kegelapan yang kelam yang akhirnya orang Melayu Islam akan mati di tanah bumi sendiri. Nauzubillah min zalik…

Advertisements

One thought on “Seminar Krisis MURTAD!!!

  1. isu murtad skrg nie mmg sdg gencar oleh kaum salibis….malaysia mnurut aku msh boleh dibendung tp…..lbh teruk lagi di indonesia …..kemiskinan masalah utamanya….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s